Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Zonder taal geen communicatie

Heb je interesse in mensen, taal en taalonderwijs? Dan is de studie Taalwetenschappen iets voor jou.

Check of je aan de opleidingseisen voldoet en meld je aan. Wil je weten of je voldoet aan de opleidingseisen voor een van de Engelstalige specialisaties? Kijk dan op de Engelstalige pagina’s.

Check of je aan de opleidingseisen voldoet en meld je aan

  • Ik heb een Nederlandse wo-bachelor (VU-bachelordiploma, VU pre-master of bachelor bij een andere universiteit)

    Toelatingseisen specialisatie Toegepaste taalwetenschap
    Met een Bachelordiploma CIW (profiel Language Learning and Language Teaching) van de VU heb je automatisch toegang tot het masterprogramma. Met een Bachelordiploma Taalwetenschap van een andere universiteit heb je meestal ook toegang, maar soms moet je eerst nog enkele vakken uit de Bachelor volgen omdat die specifieke voorkennis bevatten voor bepaalde vakken in de master. Dit geldt ook wanneer je een Ba-diploma hebt in een specifieke taal, of op het gebied van communicatie of pedagogische wetenschappen. Dit kun je overigens ook doen gedurende je bachelorprogramma! Voor alle bovenstaande situaties geldt dat je het Nederlands minimaal op C1-niveau moet beheersen

  • Ik heb een Nederlandse hbo-bachelor

    Heb je een hbo-diploma Logopedie?
    Dan volg je een speciaal pre-masterprogramma van 27 studiepunten. Als je dit in je tweede of derde hbo-jaar besluit, kun je deze vakken al tijdens je hbo-opleiding volgen. Je volgt deze vakken dan als bijvakstudent aan de VU en je kunt er je vrije ruimte bij je opleiding Logopedie mee vullen. Heb je 30 studiepunten nodig om je vrije ruimte te vullen, dan kun je er vrijwillig een ander vak van 3 studiepunten bij volgen.

    Heb je een PABO-diploma?
    Dan volg je een pre-masterprogramma van 30 studiepunten. Dit staat ongeveer gelijk aan een halftijds studiejaar. In dit jaar krijg je algemeen academisch vormende vakken: academische vaardigheden en methodologie van onderzoek en statistiek. Daarnaast volg je vakken die specifiek voorbereiden op de masterspecialisaties (bijvoorbeeld: NT2 verwerven, Kindertaalverwerving, Dyslexie, Fonetiek). Deze vakken komen uit ons bachelorprogramma en worden allemaal in het Engels gegeven.

    Voor alle anderen geldt dat er individueel gekeken wordt naar de opleiding(en) die iemand heeft gevolgd en de mate waarin iemand al taalkundig onderlegd is op wetenschappelijk niveau. Ook werkervaring kan hierbij een rol spelen. Dit wordt meestal vastgesteld in een intakegesprek.

    Lees meer over het pre-masterprogramma van Taalwetenschappen.

  • Aanmelden met een Nederlands diploma

    Als je je wilt aanmelden en inschrijven voor een masteropleiding aan de VU, dan hangt de te volgen procedure af van welke vooropleiding je hebt. En of je je diploma hebt behaald in Nederland, of in het buitenland.

    Check eerst of je toelaatbaar bent voor deze opleiding en meld je vervolgens aan. Meld je voor 1 juni aan via Studielink.

    Volg deze aanmeldprocedure als je een Nederlandse vooropleiding hebt.

    Wat moet ik doen na mijn aanmelding in Studielink?
    Na aanmelding in Studielink ontvang je binnen twee dagen een e-mail met je inlogcodes voor je persoonlijke dashboard. In je persoonlijke dashboard rond je je aanmelding af. Vul de juiste specialisatie in.

    In je persoonlijke dashboard dien je een aanmeldformulier te uploaden. Kies hier het juiste aanmeldformulier. In het formulier kun je zien welke documenten nodig zijn voor beoordeling.

    Je verzoek tot toelating tot het masterprogramma wordt vervolgens door de toelatingscommissie van de Faculteit der Geesteswetenschappen in behandeling genomen. Als de Toelatingscommissie besluit dat je eerst een pre-masterprogramma moet volgen voordat je toelaatbaar bent, krijg je daarover bericht. Als je rechtstreeks toelaatbaar bent tot de opleiding, ontvang je hier bericht over van Studielink.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op

Mail je vragen over toelating naar toelating.fgw@vu.nl

Voor vragen over collegegeld, Studielink, VUnet etc. neem contact op met de Centrale Studentenbalie

Heb je andere vragen?

Stuur een mail naar Studentenbalie@vu.nl 

Bel ons op 020-5985000 (op werkdagen van 10.00 tot 16.00)

Of stuur een Whatsappbericht naar +31682548367