Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Verkiezingstijd: alle stemmen gelden

Aan de VU blikken we terug op de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Het stof dat de verkiezingsuitslag deed opwaaien, daalt langzaam neer. Het politieke speelveld verandert. De formatie is in gang gezet. Wat is daarvan de impact op mens en maatschappij, in Nederland en daarbuiten? Wat betekent het voor actuele vraagstukken als bestaanszekerheid, wonen, klimaat, zorg, bestuurscultuur, oorlog en defensie, asiel en migratie? Kunnen kloven overbrugd en crises bezweerd worden? Wat is er nodig voor een inclusieve, eerlijke en veilige samenleving? Kunnen niet de meeste, maar alle stemmen gelden? We belichten inzichten, initiatieven en perspectieven van de VU-gemeenschap.

Op 7 juli 2023 is het kabinet-Rutte IV gevallen. Er hebben daarom vervroegde verkiezingen plaatsgevonden. Op 22 november gingen Nederlanders naar de stembus om te kiezen wie hen de komende vier jaar in de Tweede Kamer vertegenwoordigen. De formatie van een nieuw kabinet is gestart. Nu wordt de basis gelegd voor het toekomstige regeringsbeleid.

Er viel iets te kiezen: door toenemende polarisatie, groeiende ongelijkheid, maatschappelijk onbehagen, mondiale spanningen, elkaar opvolgende crises vragen de complexe vraagstukken van deze tijd om een toekomstbestendige aanpak. Hoe die aanpak en dus onze toekomst eruit gaan zien, hangt sterk af van het nieuwe politieke landschap. 

Aan de Vrije Universiteit Amsterdam verzamelen we verhalen rondom de Tweede Kamerverkiezingen en de zich nu afspelende kabinetsformatie, over onderwerpen die niet alleen de afzonderlijke verkiezingsprogramma’s beheersen, maar ook onze gezamenlijke toekomst bepalen: bestaanszekerheid, klimaat, zorg, bestuurscultuur, oorlog en defensie, en asiel en migratie.

Om de verkiezingstijd in te luiden vond op 22 oktober aan de VU het eerste College Tour Verkiezingsdebat plaats. Op 22 november heeft Nederland gekozen. Aan de VU luisteren, denken, adviseren en discussiëren we ook in de komende tijd mee. Met oog voor alle mensen en de maatschappij. Met oor voor alle stemmen en standpunten. Want alleen als niet de meeste, maar alle stemmen gelden, kan er sprake zijn van een inclusieve, eerlijke en veilige samenleving.

Een hart onder de riem na de verkiezingsuitslag

Een hart onder de riem na de verkiezingsuitslag

‘De effecten van de verkiezingsuitslag deze week zijn voor ons als universiteit reden tot zorg en ze raken ons. Er waait een wind van uitsluiting. We voelen daarom de behoefte om voor eens en voor altijd overduidelijk neer te zetten: bij de VU ben je thuis.’ – College van Bestuur, Decanen, Directeuren Diensten

Lees hier de volledige brief

De VU-gemeenschap over de Tweedekamerverkiezingen

Waarom Wilders heeft gewonnen en Nederland verrechtst

Waarom Wilders heeft gewonnen en Nederland verrechtst

In de Ongelooflijke Podcast praten VU-hoogleraar en theoloog Stefan Paas en electoraal geograaf Josse de Voogd over deze historische Tweede Kamerverkiezingen. Zagen zij de grote winst van Geert Wilders aankomen? Wat verklaart de verrechtsing van Nederland?

Beluister de NPO podcast
De Hofvijver in Den Haag

Nieuws

  • Waarom stemmen jongeren vooral heel links of heel rechts?

    Flankpartijen PVV en FVD zijn onder scholieren veruit het populairst. Dit blijkt uit de scholierenverkiezingen, aldus RTL Nieuws. Dat is niet verrassend, zegt VU-neuropsycholoog Jelle Jolles. ‘Daar is veel onderzoek naar gedaan. In de periode dat je midden in het leven staat, stem je breder’, aldus Jolles. Volgens hem worden tieners op een andere manier beïnvloed dan volwassenen. ‘In die leeftijdsfase is het sociale brein belangrijk in het maken van keuzes’, zegt Jolles. ‘Jongvolwassenen worden veel meer beïnvloed door hun vrienden, maar die zijn net zo ver als zijzelf.’

  • Meeste kiezers willen coalitie met NSC

    VU-onderzoekers Wouter van Atteveldt, Nel Ruigrok en Mariken van der Velden onderzochten recent de voorkeurscoalities van kiezers in een enquête onder 2400 respondenten. Wat bleek? Over een samenwerking met NSC waren de meeste kiezers positief, ook de zwevende kiezers. Van Atteveldt: ’Iedereen wil met de partij regeren en de kiezer krijgt als bonus de belofte van radicale verandering.’ Dat Omtzigt in zijn verkiezingsprogramma een conservatieve toon aanslaat, doet er voor de kiezers niet veel toe. ’Kiezers lezen geen verkiezingsprogramma’, aldus Van Atteveldt in Trouw.

  • Rijken zijn rijker en armen zijn armer

    De woningmarkt was een belangrijk verkiezingsthema. De problemen op de woningmarkt hebben volgens VU-hoogleraar stedelijke economie Hans Koster vooral te maken met de grotere kloof tussen inkomensgroepen. ‘Rijken zijn rijker en armen zijn armer’, zegt Koster in Follow The Money. Maar ook voor het doorsneegezin is het steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden.

  • Verkiezingsretoriek

    Hoogleraar economie en overheidsfinanciën Bas Jacobs analyseert voor EenVandaag een recente uitspraak van VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz. Als het aan GroenLinks-PvdA ligt, gaan sommige mensen 100 procent belasting betalen, beweerde zij. Zij verwijst naar onderzoek van Jacobs. Klopt dat wel? Volgens de hoogleraar gaat het om de groep Nederlanders met een vermogen van meer dan één miljoen euro. ‘In de plannen van GroenLinks-PvdA wordt de vermogensbelasting hoger naarmate mensen nog vermogender zijn’, zegt hij. ‘In sommige gevallen zou het 'effectieve tarief' op vermogensinkomsten oplopen tot meer dan 100 procent.’

  • PVV en NSC winnen verkiezingen: wat gebeurt er met hoger onderwijs en wetenschap?

    Met 37 zetels wordt de PVV de grootste partij in de Tweede Kamer. Nieuwkomer NSC behaalt er twintig. Beide partijen willen de internationalisering van het hoger onderwijs een halt toeroepen. Ad Valvas neemt de verkiezingsuitslag onder de loep.

  • De Jonge Akademie: ‘Gepolariseerd debat over internationalisering is bedreiging voor wetenschap’

    ‘Goede wetenschap kan niet bestaan zonder internationale uitwisseling’, stelt de Jonge Akademie in Ad Valvas. Het genootschap van jonge wetenschappers maakt zich zorgen over de “sterk gepolitiseerde” discussie rond de onderwijstaal.

  • Interactieve website over verkiezingen

    Een team van communicatiewetenschappers, onder wie VU-hoogleraar computationele communicatiewetenschap Wouter van Atteveldt, boog zich over deze Tweede Kamerverkiezingen en heeft daarover een interactieve website gelanceerd. De site bevat onderzoeksresultaten en een dashboard waarmee je door verkiezingsprogramma's en mediaberichtgeving kunt navigeren. Voor vragen of samenwerking kun je contact opnemen met Van Atteveldt via wouter.van.atteveldt@vu.nl .

  • Verkiezingen 2023: De zorg

    Jort Kelder gaat in “Het Wetenschappelijk Bureau van dr Kelder en Co”  in op verkiezingsthema’s. Hij spreekt in de eerste aflevering met VU-hoogleraar Marcel Canoy over de uitdagingen in de zorg, zoals stijgende kosten en personeelstekorten.

  • In deze tamme verkiezingscampagne is de kiezer de verliezer

    De huidige verkiezingscampagne mist vuur ondanks ingrediënten voor spanning: kabinetsval, afgetreden premier en nieuwe leiders, aldus politieke experts in RTL Nieuws. VU-politicoloog Mariken van der Velde: ‘Er is nauwelijks frictie in de debatten. Dat is raar. Je kan mij niet wijs maken dat ze niet verschillend denken over hoe bestaanszekerheid moet worden gegarandeerd. Ik snap niet dat ze die verschillen niet uitvergroten’.

  • Juiste inzet van wetenschap leidt tot betere economische politiek

    Wetenschap en politiek zijn nauw met elkaar verbonden. Helpt het als politici een wetenschappelijke achtergrond hebben? Uit het proefschrift van VU-econoom Jan Middendorp blijkt van wel: ‘Mijn onderzoek laat zien dat onze democratie verbeterd en onze economische politiek effectiever kan worden door op de juiste manier gebruik te maken van wetenschappelijke inzichten van economen.’

  • Partijen trekken niet langer naar links; de kiezers zitten in het midden

    In de verkiezingsprogramma’s schuiven de partijen weer meer naar het midden of juist naar rechts, blijkt uit het Kieskompas. De eerdere verschuiving naar links is voorbij. VU-politicoloog en bedenker van Kieskompas André Krouwel vertelt aan Trouw dat de rechtse partijen ‘sterk radicaliseren en fragmentariseren’.

  • Verkiezingen 2023: migratie en integratie

    Welke plannen hebben politieke partijen op het gebied van asiel en migratie? VU-wetenschappers van de sectie migratierecht bespreken deze op Verblijfblog.nl:

  • Onderzoeksexpert VU bekritiseert kamervoorzitter Bergkamp

    Het integriteitsonderzoek naar voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib is recent afgerond. Op 31 oktober maakte de huidige Kamervoorzitter Vera Bergkamp de resultaten al bekend, terwijl de rechter op 15 november uitspraak zal doen over de zaak die Arib heeft aangespannen over de rechtmatigheid van het onderzoek. Rob van Eijbergen, VU-hoogleraar Integriteit en kwaliteit van organisaties noemt dit ‘moreel verwerpelijk’ in Het Parool. ‘Arib wordt in haar rechtsgang belemmerd. Het onderzoek loopt al zo lang, die twee weken kunnen er ook wel bij.’

  • College Tour verkiezingsdebat op VU-campus

    Op zondag 22 oktober vond het College Tour verkiezingsdebat plaats aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Lijsttrekkers Dilan Yesilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC), Frans Timmermans (GL-PVDA) en Caroline van der Plas (BBB) beantwoordden vragen van studenten en gingen met elkaar in debat over verschillende onderwerpen.  

  • Ondernemers spekken de VVD partijkas

    De VVD heeft van alle politieke partijen het meeste campagnegeld in kas. Tijdens georganiseerde etentjes komen VVD-politici in contact met ondernemers die grote bedragen willen schenken, schrijft de Volkskrant. VU-politicoloog André Krouwel spreekt zich hier uitermate kritisch over uit: ‘Hier wordt toegang naar de macht gekocht. U en ik kunnen niet zomaar twee uur lang met een minister aan tafel gaan zitten. Je mag alleen voor 10 tot 100 duizend euro met ze dineren. Zo komen alleen bepaalde belangen ter tafel.’

  • VU-docent Kilian Wawoe in NSC-bestuur

    VU-docent human resources Kilian Wawoe is medebestuurder van de nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de kandidatenselectie. Ad Valvas interviewde hem over zijn beweegredenen en politieke aspiraties. Wawoe: ‘Pieter Omtzigt maakte op mij zo’n indruk, dat toen hij zijn eigen partij begon, ik met hem mee ben gegaan.’

  • De plicht tot zelf nadenken

    'Een kabinet vlak voor het zomerreces laten vallen, te midden van talloze crises en dan louter om partijpolitieke redenen – veel cynischer wordt politiek niet,' aldus VU-rechtsfilosoof Martijn Stronks in de Groene Amsterdammer. Hij bespreekt Simone Weils essay Politiek zonder partijen waarin kritiek wordt geuit richting politieke partijen die het algemeen belang verwaarlozen en slechts streven naar macht en groei.

  • ‘Mensen voelen zich dusdanig onveilig dat ze geen politiek meer kunnen bedrijven'

    Politici vertrekken steeds vaker als gevolg van bedreigingen en een verhit publiek debat. Dat is ‘een verarming van de democratie,’ stelt politicoloog Mariken van der Velden op BNR. ‘Mensen voelen zich dusdanig onveilig dat ze geen politiek meer kunnen bedrijven.'

  • Politici gaan nu terecht meer nadenken over de overheidsfinanciën

    Vorige week debatteerde de Tweede Kamer over de Voorjaarsnota, een overzicht van hoe het ervoor staat met de uitgaven en inkomsten van de Rijksoverheid. Hoogleraar economie en overheidsfinanciën Bas Jacobs van de Vrije Universiteit Amsterdam volgt het debat op de voet en deelde in het tv-programma EenVandaag zijn visie. Lees hier de samenvatting.

  • Wie maakt de regels in het migratierecht?

    In het migratierecht maakt de uitvoerende macht vaak regels zonder parlementaire betrokkenheid, wat volgens VU-hoogleraar migratierecht Lieneke Slingenberg problematisch is. De nareismaatregel, die gezinsleden van toegelaten vluchtelingen tijdelijk verhinderde om naar Nederland te komen, is een voorbeeld van dit probleem. ‘In het bestuursrecht maakt de uitvoerende macht wel vaker regels, maar in het migratierecht grijpen die regels diep in op fundamentele aspecten van het leven van migranten.’ Lees hier verder. 

Opinie

Agenda

  • Eerdere evenementen

    22 november - Breng je stem uit aan de VU! 

    Woensdag 22 november is tussen 7.30 en 21.00 uur een stembureau open in het Hoofdgebouw. Inwoners van Amsterdam kunnen hier hun stem uitbrengen voor de vervroegde Tweede Kamerverkiezing. Lees hier meer. 

VU-experts over de verschillende verkiezingsthema's

Misschien ben je hier ook naar op zoek?